Y E M E K L E R
En özel yemek olarak düğünlerde "İskilip Dolması" yapılmaktadır.
İSKİLİP DOLMASI; “Dolma” deyince çoğunuzun aklına “Biber Dolması”, “Kabak Dolması” falan gelir. Değil değil, alakası yok. İskilip Dolması özel günlerde, özellikle düğünlerde yapılan bir yemek türüdür.
İSKİLİP DOLMASI; “Dolma” deyince çoğunuzun aklına “Biber Dolması”, “Kabak Dolması” falan gelir. Değil değil, alakası yok. İskilip Dolması özel günlerde, özellikle düğünlerde yapılan bir yemek türüdür.
Malzeme:
Pirinç, et
Büyük
kazanların tabanına kemiksiz et yaklaşık 10 cm yüksekliğinde sıralanıyor. Temiz
sac ayağı (üç ayaklı demir) kazanın ortasına yerleştiriliyor. Sac ayağının
üzerine yaklaşık 50 cm uzunluğunda temiz bir tahta konuluyor. Önceden ayıklanıp
yıkanmış, beyaz bez torbaya yarıya kadar doldurulmuş pirinç, torbayla birlikte
bu tahtanın üzerine yerleştiriliyor. Kazanın kapağı kapatılıp, hamurla kazanın
ağzı iyice sıvanıyor. Buhar çıkması için bu hamurda bir miktar delik
bırakılıyor. Bir çeşit düdüklü tencere gibi.
Bu şekilde
düğünlerde yaklaşık 10 kazan hazırlanıyor.
Hazırlanan
bu kazanların altına direkt olarak ateş verilmeyip bir kenarda yanan odunların
közleri konuluyor. Akşam saat 21.00 de falan başlayan pişme işlemi ertesi gün
sabah saat 10.00’a kadar devam ediyor. 10-11 saatlik hafif ateşte pişme süreci.
Kazanların başında gençler nöbet tutarak sürekli közünü destekliyorlar.
Kazandaki et; et suyunun buharı ile de pirinç yavaş yavaş pişiyor.
Saat 10.00
da kazan açılıyor. Et suyu buharında pişmiş pirinç karıştırılarak kabartılıyor.
Saat 11.00
civarında yemek başlıyor. Önce çorba veriliyor. Sonra İskilip Dolması lenger
denilen büyük kalaylı bakır tabaklara konuluyor. Üzerine et suyu gezdiriliyor,
lokum gibi pişmiş kemiksiz etle öbek yapılıp servis ediliyor. Yanında mutlaka
İskilip Turşusu ve sirkeli cacık bulunuyor.
Peşinden
verilen un helvası standart menünün değişmez bir parçası.
İskilip’e,
memleketime özgü bir yemek; bir İskilip düğününe katılmanızı öneririm.
Suat Zobu
Suat Zobu
…KÖYÜMÜZDEKİ BAZI YEMEK ÇEŞİTLERİ...
Tüm
Anadoluda olduğu gibi başta tarhana çorbası olmak üzere pek çok çorba çeşidi
ile genellikle sulu yemekleri saymak mümkündür. Sulu yemek kültürünün gelişmesi
Yerliköy'de yufka ekmek kullanılmasına bağlanabilir.
TARHANA ÇORBASI
TOYGA AŞI: Bir çorba çeşidi. İçine kuru fasulye, nohut, yarma katılarak yapılır. Biraz ekşimsi bir tad verilir. Görünüş olarak aşureye benzerliği vardır.
YARMA AŞI: Bir çorba çeşidi. Yoğurtlu veya yoğurtsuz olabilir. Yoğurtlusuna başka yerde yayla çorbası da denir (Bizden çalmışlar :)).
PİRİNÇ
ÇORBASI: Pirinçle yapılır. Sütlü veya sütsüz olabilir.
ÇATAL AŞI:
Bir çorba çeşidi. Erişte ve yeşil mercimekle yapılır. Yoğurtlu veya yoğurtsuz
olabilir.
BULGUR
ÇORBASI: Bulgurla yapılır. İçine domates biber vb sebzeler de katılabilir.
YIRTMA AŞI:
Taze asma yaprağıyla yapılır. Yapraklar elle yırtılarak parçalanır. İçine yarma
konularak yapılır. Üzerine yoğurt dökülerek yenir. Taze soğanla, yufka ekmekle
çok lezzetli olur.
BULGUR
PİLAVI
PİRİNÇ
PİLAVI
KEŞKEK
MADIMAK
HAVLA (UN
HELVASI): Çorum unu iyice pembeleşinceye kadar tereyağıyla kavrulur. Önceden
hazırlanan sıcak şerbet yavaşça bu una karıştırılarak helva hazırlanır. Ilıkla
sıcak arası servis yapılır.
TURŞU:
Turşu İskilip Turşusuyla aynıdır. Salatalık, göğ domates (Yeşil), acur, kelek,
biber salamuraya yatırılır. Yeteri kadar bekletildikten sonra salamura suyu
süzülür. Üzüm sirkesi ile turşu kurulur. Afiyetle yenir.
Suat Zobu
Suat Zobu
.