.

AD BANNER

İskilip Tarih




İlçenin Tarihi

Çorum ili İskilip İlçesi Akşemsettin hazretlerinin doğduğu topraklardır.


İskilip, Çorum ili’ne bağlı bir ilçe ve bu ilçe merkezinin adıdır. Tarihsel bir coğrafyanın adı olarak da kullanılır. Tarihte verilen adları da; İskila, Andrapa / Andrapolis, Blocium / Bloacium, Neoclaudiopolis, Neopolis, Iskelib, İskelib, İmad (Direklibel)’dir.


Osmanlı dönemi Kanuni sonrası batılı kaynaklarında özellikle Fransız kaynaklarında adı Esculape (Eskülap) olarak da anılmıştır.

Tarihi olarak İskilip sözcüğü ilk kez Sümer destanlarından olan Gılgamış Destanında “iškila-bi” biçiminde yer almaktadır.İskilip adının Asklepios, yani sağlık ilahı manasına geldiği, Paflagonya tarihine ait kitaplarda belirtilmektedir. M.S. 2. yy. da İskilip, Bitinya sınırları içinde bulunuyordu. Bizans çağında İskilip'e Neoklauniopolis deniliyordu. 



İskilip 1075 tarihinde Selçuklu Komutanı  Gümüştekin Ahmet Gazi tarafından fethedilmiştir. Yıldırım Bayezit zamanında Osmanlı hakimiyetine girmiştir. Belediye 1872 yılında kurulmuştur. 1921 Yılına kadar  bağımsız bir sancak olan Çorum, Cumhuriyetin ilanından sonra İl olunca İskilip’ de Çorum’a bağlanmıştır.


1900'lü yılların başında İskilip'in nüfusu 12.500, Çorum'un nüfusu 8.500, Bursa'nın nüfusu ise 16.000'dir. Bu nüfuslar göz önüne alınınca İskilip'in ne kadar ihmal edildiği ve hakkının yendiği ortaya çıkar. En azından 5.000 yıllık bir kent tarihi ve kültürüne sahip olan İskilip maalesef bu gün orta halli bir Anadolu kasabasından öteye geçememiştir.  


Yerliköy



.