.

AD BANNER

İdari ve Nüfus Yapısı


İdari Yapısı ve Nüfus Durumu






İlçeye bağlı 65 köy vardır. 2000 yılı nüfus sayımına göre İlçe merkezinin nüfusu 19.648, köylerin nüfusu 25.679 olup, toplam nüfus 45.327’ dir. 65 köyün 110 bağlısı vardır. İlçe merkezinin 14 mahallesi bulunmaktadır.

1900'lü yılların başında İskilip'in nüfusu 12.500, Çorum'un nüfusu 8.500, Bursa'nın nüfusu ise 16.000'dir. Bu nüfuslar göz önüne alınınca İskilip'in ne kadar ihmal edildiği ve hakkının yendiği ortaya çıkar. En az 5.000 yıllık bir kent tarihi ve kültürüne sahip olan İskilip maalesef bu gün orta halli bir Anadolu kasabasından öteye geçememiştir.  

Ekonomik ve Sosyal Durum


  



 İlçede daha çok el emeğine dayalı küçük el sanatlarıyla, zirai faaliyetlerin oluşturduğu bir ekonomik yapı vardır.
İki un fabrikası, iki yem fabrikası ve bir şekerleme imalathanesi bulunmaktadır. Bir ayakkabı fabrikası ürünlerini yurt dışına ihraç etmektedir. İlçe Halk Eğitim Müdürlüğünce imalatı yapılan ayakkabı ve mobilyalar piyasaya arz edilmektedir.
Küçük sanayi sitesi vardır.
Çomu Köyünde özel işletmelerce yıllık 110.000 ton linyit kömürü üretilmektedir. Bu işletmelerde 185 kişi çalışmaktadır.
İlçeye bağlı Yerliköy ve Çukurköy’de Tekel’e ait çalıştırılmayan tuz havzaları bulunmaktadır.
Tarım alanı 39.137 ha. dır. Sulanabilir tarım arazisi 7.200 hektar olup, ancak 3.960 hektarlık bir alan sulanabilmektedir.
İlçede buğday, arpa, şeker pancarı, yeşil mercimek, nohut, elma, bamya, barbunya yetiştirilmektedir.
İlçede büyükbaş hayvan sayısı 23.061, küçükbaş hayvan sayısı 7.419’dur.İlçe merkezinde ve 58 köyde su yeterli olup, yedi köyde yetersizdir. Yedi köyde de kanalizasyon vardır.
Daha çok küçük esnaf bulunmaktadır. Ayakkabıcılık, marangozluk ve mobilyacılık, leblebicilik, terzilik, bakır ve tenekecilik ile ilgili iş yerleri ve küçük tamirhaneler bulunmaktadır. Kırsal ve engebeli kesimlerde oturan köylerin halkı büyük şehir merkezlerinde işçilik yapmaktadır.

Orman köylerinde oturan halkın bir bölümü orman işçiliği ve hayvancılık,  ova kesimlerinde oturan halk ise, çiftçilik ve hayvancılık yaparak geçimini temin etmektedir.
Tüm Anadolu'da olduğu gibi İskilip'te de büyük şehirlere göçler hızlanmış neredeyse bütün köyler yalnızca yaşlıların yaşadığı yerler haline gelmiştir.

Yerliköy Facebook Google İskilip Çorum



.