.

AD BANNER

İpek Efendimizden bir şiir.


Efendimiz şiirlerinde mahlas olarak “Mücahid” mahlas’ını kullanmıştır. Bu şiirin son kıtasındaki “Mücahit” kelimesi de Efendimizin kullandığı Mahlas’ıdır.

İpek Efendimiz şiirlerini genellikle 11’li hece sayısına göre yazmıştır. Pir Sultan Abdal, Karacoğlan, Dadaloğlu, Köroğlu, Neşet Ertaş, Mahzuni Şerif, Aşık Veysel gibi halk ozanları da genellikle 11’li hecede yazmıştır. 
Efendimiz için aslında “yazmıştır” diyemeyeceğim, büyük ihtimalle “irticalen söylemiştir” demek daha doğru olacaktır. Efendimizin şiirleri de o anda veya daha sonra kaleme alınmaya çalışılmıştır. Kaleme alanların hece sayısını tutturmak gibi bir endişeleri olmadığından Efendimizin şiirlerinin bazı yerlerinde de hece sayısı tutmuyor gibi gözükmektedir. "Hece sayısının tutup tutmaması şiir açısından ne mahzur oluşturabilir" şeklinde bir düşünceye kapılmamak gerekir. Hece sayısının tutmaması şiirin ahengini bozmakta, tabiri caizse topallamasına neden olmaktadır. Bunu Suat Zobu olarak tecrübelerime dayanarak söylüyorum. Çünkü ben dâhil hece şiiri yazan birisi için birkaç yerde hece sayısının tutmaması o kişiyi rahatsız etmektedir. 11’li hecede belki 10 veya 12 hece, -zayıf bir ihtimal de olsa 1 eksik veya 1 fazla- olma ihtimali olabilir ama asla 15-16 hece olması mümkün değildir.

Örnek:

Ta-vuk tur-na i-le u-çuş ya-pa-maz ……. 11 hece
Kar-ga bül-bül i-le ö-tüş ya-pa-maz ……. 11 hece
Der-viş kim-se i-le çe-kiş ya-pa-maz ……. 11 hece
Der-vi-şin sü-ku-tu o-lur i-ba-det ……. 11 hece

Aşağıda Efendimize ait şiirin 4. Kıtasında bulunan “Ya ehli tevhidim deme, ya terk et gıybeti” dizesi 14 hece, son kıtadaki “Ey Mücahid bir üstünlük sevdasına kapılma” dizesinde ise hece sayısı 15’tir. Bence böyle olamaz. Gene de hece sayısına falan dokunmadım.

Herkese sağlıklı günler dilerim..

Suat Zobu
-----------------------------------------------

İşte İnternet ortamından en sağlıklısını temin etmeye çalıştığım Efendimize ait şiir:

***

Derviş Olmak
*
Tavuk turna ile uçuş yapamaz
Karga bülbül ile ötüş yapamaz
Derviş kimse ile çekiş yapamaz
Dervişin sükutu olur ibadet
*
Gıybet sahte ariflerin meyvesi
Tenhada kaldıkça yemese olmaz
Fani cihanda arifler bir aynadır
İhvan gördüğünü demese olmaz
*
Fazilet ehlin olmak olan niyeti
Gece gündüz yediği ölünün eti
Ya ehli tevhidim deme, ya terk et gıybeti
Edersin mahşerde büyük nedamet
*
Ey Mücahid bir üstünlük sevdasına kapılma
Ucbu kibri sakın kalbe takınma
“Fazilet ehli olma” sevdasına kapılma
Olursun içi boş ağaçtan ibaret
*
İbrahim İpek Efendi


.