.

AD BANNER

İskilip’te Tuz Ve Serüveni

iskiliprehberi Temmuz 12, 2014 Haberler
                              


İskilip tuzla

Amasyalı Coğrafyacı STRABON Antik dönemdeki XİMENE (Çankırı-Bayat-İskilip) ve PİMOLİSENE (Sungurlu civarı) eyaletindeki tuzlardan söz eder. Tuz her çağda önemli bir maddedir. Hatta Romalıların askerlerine maaş yerine tuz verildiği bilinir.



İskilipte Roma döneminden beri işletilen Memluha (Kaya Tuzu) ve Memlahalar şehrin ekonomisinde önemli bir yere sahipti. Anadolu Selçukluları zamanında buralardan elde edilen tuzlar deve kervanları ile bilhassa Karadeniz kıyılarına taşınıyordu. Bu yola TUZ YOLU denilir. Osmanlı zamanında tuza ihtiyaç daha da artar ülke büyür, nüfus artar. Bunun yanında debbağlık içinde tuz önemli bir hammaddedir. Zaman zaman Mısır’dan gemilerle İstanbula tuz taşınıştır.

Çorum Livasının 1530 tarihli haritasına baktığımızda Kayaağzı, Yerliköy ve Çukurköy üçgenine TUZCUYAN DİVANI denilmektedir.

İskilipteki 5 tuzladan ve 500 yakın tuzlu su kaynağından elde edilen tuz 3.000.000 ‘KIYYE’ (1 kıyye 1287) civarında idi. Ayrıca ‘KAYAAĞZI köyündeki kayatuzu ocağı da işletiliyordu. İskilipte tuz ocağı işleten yada bunun ticaretini yapanlara 17.18. yüzyıllarda ABAZlı yada ABAZ-İ ismi verildi. (Çanakkale de şehit olan İskilip/Gölköy’den ABAZAOĞULLARINDAN; İsmail, İbrahim ve İnce Mehmed vardır.) Abaz soyadı İBİK köyünde de var. İskilipteki Kocaç, Kekeç, Taytak gibi tuzlalardan eskiden beri bilinen belgelerde isimleri geçen yerlerdir. Bir Osmanlı emirnamesi: 1655 tarihli şeriye defterinde Girit savaşı nedeniyle Çankırı ve İSKİLİP, Tosya, Çerkeş ve Kalecik ilçelerinden 5000 lağımcı (İstihkâm) isteniyor.

Çünkü buralarda lağım marifetiyle kayatuzu çıkarılmaktadır. Giritteki sağlam kale duvarları ancak lağım atılarak (patlayıcı maddeler, tünel kazılarak sur altlarına yerleştirilecektir) yıkılacaktır. Çünkü bu iş uzmanlarla yapılır. Bu konu Silahtar Ağa tarihinde vardır. Çankırı kadısı Kazanızda lağımcılık fennine aşina iş erleri toplayıp tez gönderiniz. Paşa hazretlerinin gelmesinden evvel bu iş yapılsın diye buyrultu gönderir.

Hayrettin Ziya Bey tarafından 1934’te bir kitap yazılmıştır. Tuzun tarihi, nerelerden çıkarıldığı, imalatı, satışı, mamur kursları yıllık istatistikler ve üretim miktarları yazılmıştır. Çamaltı 118.000 ton, Koçhisar 115.000, Kekeç 3.700 ton gibi. Son tuzla İskiliptedir. Cumhuriyet ilan edildikten sonra tuz işine önem verilmiş üretimin arttırılmasına çalışılmış Çukurköy ve Yerliköydeki tuzlarla idare binası (konak) memur ve işçiler için lojman ve depo binaları yapılmıştır.  Ayrıca kekeç’ tuzlasından memurların gidip gelmesi ve tuz nakli için tek atlı araba alınmıştır. Fakat günümüzde devlet tuz üretim işinden (İnhisar-Tekel) çekilmiş özel sektöre bırakmıştır. Şu anda Çukurköy (Kekeç) tuzlası özel sektörce işletiliyor, Yerliköy tuzlası ise atıl haldedir. Yine özel sektör tarafından 2011’den bu yana Eskiköy ile Yerliköy arasındaki araziden özel sektör ‘Kaya tuzu’ üretimi yapmaktadır.


Kaynak: Nurettin Tanay